מאת אסף כהן - מנכ"ל פינאפ
שכיר או עצמאי? על היתרונות והחסרונות של להיות שכיר/שכירה בישראל
עובדים רבים במשק הישראלי – ותיקים כמו חדשים – תוהים, בהתאם לתחום העיסוק שלהם, מה הכדאיות והיתרונות/חסרונות של להיות עוסק מורשה/פטור (עצמאי/פרילנסר) לעומת התנאים והיתרונות/חסרונות של עבודה כשכיר בחברה.
שני יתרונות ידועים ובולטים מושכים בדרך כלל את העובדים הפוטנציאלים או את השכירים, לפזול לכיוון הדרך העצמאית והם הגמישות/דינאמיות בשעות ואופי העבודה, יחד עם הפוטנציאל הכלכלי שגדל לעומת עבודה כשכיר/ה.
ריכזנו עבורכם מספר נקודות חוזק וחולשה בעבודה כשכירים במשק הישראלי:
- הקשר של שכירים עם רשויות המס בישראל מצומצם מאד, אם בכלל. עוסק מורשה לעומת שכיר לדוגמה, נדרש לעמוד בקשר רציף ועדכני מול מס ערך מוסף, מס הכנסה וביטוח לאומי, תוך ניהול ספרים פרטני ומדויק. עצמאיים נדרשים להגיש דוחות שנתיים והצהרות למס הכנסה, כאלו שגוררים לעתים ביקורות פתע ובדיקות המשך.
- לשכירים 12 ימים חופש בשנה ומסגרת שעות מוגדרת. על אף שבפועל, במיוחד בתחומים עיסוק כמו הייטק, נדרשים העובדים השכירים ליותר מ 8 שעות, העצמאי שכביכול מרשה לעצמו לעבוד פחות שעות, חייב להשקיע הרבה יותר כדי להפריח את העסק שלו. בפועל, ההשתעבדות לעבודה תלויה באופיו של האדם ופחות בשיטת העבודה – שכיר או עצמאי.
- עובדים שכירים, מקבלים מהמעסיק השתתפות בקרנות פנסיה ותשלום ביטוח לאומי (את החלק שלהם, מעביר עבורם המעסיק), עצמאיים נדרשים להפריש כספים בעצמם ואת מלא הסכום.
- רוב התשלומים למס הכנסה הינם על פי תחזיות וכך יוצא שעסק ששיגשג מעבר למתוכנן, ידרש – גם לאחר הגשת דוח שנתי – לבצע תשלומי השלמות. כדי להימנע מכך, יש לשלם מראש ובמהלך השנה מקדמות למס הכנסה, את המקדמות העודפות – אם יהיו – יקבל אומנם העצמאי בחזרה בתחילת השנה שחולפת, אך בפועל יוצא שבעוד לשכירים יש מסגרת מס קבועה ודי אחידה לאורך תקופות ארוכות, עצמאיים מתמודדים עם סכומים משתנים ותזמונים דינאמיים. אלו תנודות שלעסק קטן קשה לעמוד בהן.
- רמת ההכנסה אצל שכירים – גם היא – קבועה הרבה יותר מההכנסה של העצמאיים. בדרך כלל, יש מרכיבי הגדלת שכר (בונוסים, שעות נוספות, משכורת 13 וכד') שמעסיקים מעניקים לשכירים כדי לעודד עבודה הישגית. אצל העובד/ת העצמאי/ת, השכר תלוי בביצועי העסק בחודש החולף וביכולת – הלא פשוטה – לבצע תהליכי גבייה בזמן.
- שכיר/ה, יכולים 'לצאת' לימי מחלה, הבראה ונופש על 'חשבון הברון' מבלי לדאוג. המספר אומנם מוגבל, אך אצל העובד/ת העצמאי/ת, כל יום כזה הוא ישירות על חשבונם ועל חשבון פוטנציאל גידול ההכנסות של העסק.
- שכירים נתונים לפחות סיכוניים עסקיים. סגירת מפעל או חברת הייטק שבעקבותיה נשלחים שכירים לביתם, היא לא דבר נדיר, אך העצמאיים עומדים בפני סיכוני נטילת אחריות על ביצועים גדולים הרבה יותר. טעות בביצועים של שכיר יכול 'להיספג' על ידי המערכת, טעות כזו אצל עצמאי, עלולה למוטט עסק.
לסיום, סימולציה – אבנר הוא יועץ משכנתאות וסוכן ביטוח מתחיל, בשנות הקריירה הראשונות שלו. אבנר קיבל החלטה לפתוח משרד עצמאי, כיוון שבחברה שאליה הוא התקבל למשרה מאד מאתגרת, הציעו סכום משכורת חודשי נמוך לטעמו – 12,000 ש"ח לחודש – כיוון שידע שהוא יכול לבקש את אותו סכום ישירות מלקוחותיו וכך 'להשאיר יותר אצלו'. אך האם ההחלטה של אבנר נכונה? בחישוב עלויות אחזקת המשרד וההוצאות ה'חדשות' כעצמאי, על אבנר להכניס לעסק החדש 15,000 ש"ח בחודש, כך שבסיכומו של חישוב, כל עוד אינו במעמד של גביית הסכום הזה, האופציה המשתלמת יותר כלכלית, היא דווקא הבחירה בעבודה כשכיר.
יועצים תעסוקתיים נוהגים לכוון במצב כזה, אל עבר מסלול שמורכב מ'פתיחה' וריצה לטווח ארוך. בשלב הפתיחה של הקריירה, יהיה חכם ומכניס יותר לאבנר להשתלב בחברה כשכיר ובעתיד, בהתאם לרמת העניין, הנסיון והביצועים – לעבור לשיטת עבודה עצמאית.
שכירים? מגיע לכם החזר מס לשכירים בעקבות שינויים בסטטוס שלכם, במקום העבודה שלכם, בתארי הלימודים האקדמאיים שלכם, במסגרת המשפחתית שלכם ואפילו בהתאמה למצבכם הבריאותי. בידקו עכשיו ללא התחייבות את זכאותכם והתחילו בהגשת בקשה להחזר מס הכנסה עבור שכירים >>
המידע המוצג אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ואינו מהווה תחליף לייעוץ מס, ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין בשירות משום המלצה או חוות דעת ואינו בא במקום שיקול דעת עצמאי של המשתמש. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח ו/או הצעה לרכישת שירות. ייתכן שבמידע המוצג נפלו שיבושים ו/או שגיאות ו/או טעויות ו/או אי דיוקים אשר החברה אינה נושאת באחריות להם.