מאת אסף כהן - מנכ"ל פינאפ
איך לנצל את הטבת המס של סיום תואר (ראשון, שני, שלישי ולימודי תעודה)?
סיום תואר בד״כ גורר את השאלה: ״מה את/ה הולך לעשות עם התואר הזה עכשיו״? אז יש לנו תשובה ממש טובה בשבילכם: לשלם פחות מס.
לבוגרי תואר אקדמי או לימודי תעודה מגיעות נקודות זיכוי למס בשנים שלאחר הסיום! המשמעות היא שתשלמו אלפי שקלים פחות למס הכנסה ממה שהייתם צריכים אילולא התואר (אם תצהירו עליו כראוי).
איך מנצלים את ההטבה? (נקודות הזיכוי)
לאחר סיום התואר, על מנת שהמעסיק יתחשב בנקודות הזיכוי שלכם וינכה לכם פחות מס מהשכר, יש למלא את הטפסים הבאים: טופס 101 (בו תסמנו וי בסעיף 14) ואת טופס הבקשה להקלה במס בעקבות תואר\לימודי תעודה, את הטפסים הללו לרוב תקבלו בתחילת ההעסקה מהמעביד ותצטרכו לצרף אליהם אישור רשמי של סיום תואר\תעודה. אם אתם כבר מועסקים תוכלו לעדכן את המידע באמצעות טפסים אלה תוך כדי העבודה. בזכות אישורים אלה יתחשבו בנקודות הזיכוי המגיעות לכם ויגבו מכם פחות מס.
מה לעשות אם לא ניצלתי את נקודות הזיכוי מהרגע הראשון (או בכלל)?
רוב השכירים מנצלים הטבה זו באיחור של כמה חודשים או שלא מנצלים אותה בכלל. הסיבה היא חוסר מודעות אבל לפעמים גם טעות שנעשתה אצל המעסיק. אל דאגה! תוכלו לדרוש את הכסף שלכם בחזרה ע״י בקשה להחזר מס לאקדמאים או לבעלי תעודה. הכנסו לשירות של finupp ותוכלו לגלות אם קיבלתם את כל הזכויות שלכם או שמגיע לכם כסף ממס הכנסה. כדאי שתדעו, לרוב השכירים בישראל מגיע החזר בגובה אלפי שקלים.
ועכשיו קצת מידע מפורט יותר על כמות הנקודות המגיעות לפי שנות סיום תואר וסוג תואר:
תארים והכשרות מקצועיות – זכאות לנקודות זיכוי
תארים שנתקבלו ממוסד להשכלה גבוהה המוכר בישראל והכשרות מקצועיות המוכרות על ידי המדינה, החל משנת 2005, מזכים בנקודות זיכוי למס, בהתאם לסוג התואר או התעודה ושנת סיום התואר.
המשמעות היא שחלק מהמס שהשכיר או העצמאי משלם, אמור לחזור אליו (או לחילופין לא להלקח מלכתחילה באם הצהיר על לימודיו בפני המעסיק וזה מילא את הטפסים כראוי).
כמה נקודות זיכוי מגיעות?
תואר ראשון
במהלך השנים האחרונות חלו שינויים בחוק שקובע את כמות נקודות הזיכוי שאדם זכאי על קבלת תואר. מכיוון שניתן לקבל את החזר המס עד 6 שנים אחורה מי שסיים את התואר אחרי 2017, יכול להיות זכאי להחזר מס לאקדמאים, במידה והמעסיק לא התחשב בנקודות הזכות כראוי, לכן חשוב לשים לב לחוקים ולשינויים בהם.
מסיימי תואר ראשון החל משנת 2023 - זכאים לתוספת של נקודת זיכוי אחת למשך עד שלוש שנים מהשנה שלאחר שנת סיום התואר.
מסיימי תואר ראשון בין השנים 2017-2022 - זכאים לתוספת של נקודת זיכוי אחת למשך שנה אחת מהשנה שלאחר שנת סיום התואר.
מקצועות אשר מחייבים התמחות כמו ראיית חשבון ועריכת דין ניתן לדחות את ניצול ההטבה לשנת המס שלאחר סיום ההתמחות בהתאם לתקנות שנקבעו.
תואר שני (או ישיר לדוקטורט לאחר סיום הדוקטורט)
מסיימי תואר שני החל משנת 2023 - זכאים לתוספת של חצי נקודת זיכוי אחת למשך שנתיים החל מהשנה שלאחר שנת סיום התואר.
מסיימי תואר שני בין השנים 2017-2022 - זכאים לתוספת של חצי נקודת זיכוי אחת למשך שנה אחת החל מהשנה שלאחר שנת סיום התואר.
תואר שלישי ברפואה או רפואת שיניים
מסיימי תואר שלישי החל משנת 2023 - זכאים לתוספת של נקודת זיכוי אחת למשך שלוש שנים החל מהשנה שלאחר שנת סיום התואר ובנוסף לחצי נקודת זיכוי בשנה שלאחר מכן.
מסיימי תואר שלישי בין השנים 2014-2022 - זכאים לתוספת של נקודת זיכוי אחת למשך שנה החל מהשנה שלאחר שנת סיום התואר ובנוסף לחצי נקודת זיכוי בשנה שלאחר מכן.
לימודי תעודה
לימודי תעודה הינם לימודי מקצוע שאינם אקדמים אך מוכרים על ידי המדינה (כדוגמת הנדסאים,טכנאי שרטט לבורנט חשמלאי בעל תעודת הוראה ועוד). במצב בו אדם זכאי לנקודות זיכוי גם בגין תואר וגם בגין לימודי תעודה – הוא רשאי לבחור אילו מהן לממש, אך לא יוכל לממש את שתי ההטבות.
היקף לימודי התעודה חייב לעלות על היקף של 1,700 שעות.
מסיימי לימודי התעודה זכאים לתוספת של נקודת זיכוי אחת ממס הכנסה למשך מספר שנות הלימוד ולא יותר משלוש שנים. הזכאות הינה החל מהשנה שלאחר סיום לימודי התעודה.
טיפים כלליים – מי ומתי?
- ההטבה ניתנת רק לתושבי ישראל ומתווספת ל2.25 נקודות זיכוי שמגיעות לכל תושבי ישראל.
- שני תארים ראשונים או שניים אינם מכנים בכפילות ההטבה – ניתן לקבל את ההטבה עבור תואר ראשון או שני אחד בלבד.
- לימודים אקדמיים בחו"ל אינם מוסדות אקדמיים המוכרים בישראל ועל כן לא יזכו בנקודות זיכוי
- במקצועות המחייבים התמחות כתנאי לעיסוק במקצוע (למשל : עריכת דין, ראיית חשבון וכיו"ב), ושההתמחות בהם החלה בשנת המס שבה הסתיימו הלימודים או שנה אחת אחריה (אבל לא מאוחר מכך), יוכלו העובדים לבחור אם להתחיל לנצל את ההטבה כבר במהלך ההתמחות או להמתין ולנצל את ההטבה בשנת המס שלאחר סיום ההתמחות.
במקרים רבים ההמתנה משתלמת לעובדים מכיוון שהשכר במהלך ההתמחות נמוך באופן יחסי ולפעמים כלל אינו מגיע למדרגת המס הראשונה מה שכלל לא מאפשר את מימוש ההטבה.
המידע המוצג אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ואינו מהווה תחליף לייעוץ מס, ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ אישי, המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין בשירות משום המלצה או חוות דעת ואינו בא במקום שיקול דעת עצמאי של המשתמש. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח ו/או הצעה לרכישת שירות. ייתכן שבמידע המוצג נפלו שיבושים ו/או שגיאות ו/או טעויות ו/או אי דיוקים אשר החברה אינה נושאת באחריות להם.